Bundan beş sene önce evlendiğimizde hayalim Bali’ye balayına gitmekti ama bu hayalim o zaman gerçek olmadı. Hayallerimizi erteledik ama tam 5 sene sonra yani 5. yıl dönümümüzü Bali’de kutlayarak hayallerimizden birini daha gerçekleştirmiş olduk. Yani bugün sizinle Bali Adası’ndaki deneyimlerimizden bahsedeceğim. Kimbilir Bali belki sizin de hayal ettiğiniz bir destinasyondur. Belki de hiç aklınızda yokken ben aklınıza giriveririm. Her halükarda gezmeyi de deneyimlerimi bu blogda paylaşmayı da çok seviyorum. Bali’de Gezilecek Yerler için ayrı bir yazı yayınladım. Ona da göz atmayı ihmal etmeyin;)

Ulaşım

Uzak seyahatlerin önemli kalemi uçak bileti. Biz son yaşanan kur krizinden hemen önce biletlerimizi ve harcayacağımız parayı ayarlayarak son dakika golü attık diyebilirim. Buna rağmen uçak biletlerimizi en ekonomik olacak şekilde almaya çalıştık.

Bali Adası’nda direkt uçuş mümkün değil. Yani en pahalı bileti bile alsanız aktarma yapacaksınız. Türk Hava Yolları, Qatar, Emirates, Singapore Airlines gibi seçenekleriniz var. Ben ise kendi rotasını yapanlardanım. Uzun arayışlar sonrası Jakarta üzerinden Bali’ye geçmeye karar verdik. Bu şekilde İzmir aktarmalarımız dahil 2 kişi uçak biletine 6 bin TL ödedik. Bu sayede bulduğum diğer uçuşlara göre iki bin TL civarında kar ettik.

Saudia Havayolları ile uçuşumuzun en kötü yanı Cidde üzerinden yapılan aktarmada yaşadığımız şok oldu. Dünyanın en kötü havalimanları arasına giren Cidde Havalimanı’nda girilmeyecek kadar korkunç tuvaletler, oturacak yer olmadığından yerde yatan insanlar sizi bekliyor. Gidişte kısa bir bekleme süremiz olduğundan bu badireyi hemen atlattık ama aklımızda dönüşteki 10 saatlik bekleme süremiz vardı. Bu süreci de Alfursan Lounge’una girerek hallettik. Lounge’a giriş için kişi başı 25 dolar ödedik. En azından koltukta uyuyup, açık büfeden yararlanıp insan gibi tuvalete girdik. Kısacası Saudia Havayolları size ısrarla önereceğim bir uçuş değil ama ekonomi sizin için önemliyse tercih edebilirsiniz.

İzmir- İstanbul-Cidde-Jakarta-Bali
1 saat+4 saat+10 saat+2 saat= 17 saat beklemelerle en az bir gün yoldasınız:(

Bali Adası’nda Ulaşım

Bali’de maalesef toplu ulaşım imkanı yok. Çok turistik olan adada turistlerin en çok tercih ettiği iki ulaşımdan biri şoförlü araç kiralama, diğeriyse adada yaşayanların da tercihi olan motor. 10 saatlik şoförlü araç kirası 25-50 dolar arası değişiyor. Adanın dar ve engebeli yolları ve trafik hesaba katıldığında en fazla 3-4 nokta görüp otelinize döndüğünüzde süreyi tamamlamış oluyorsunuz.

Biz kaldığımız süre boyunca otel geçişlerinde araba kiralayarak hem geçişleri hem de turları bir arada hallettik. Bu süreçte birden fazla şoförle gezme şansımız oldu. Aralarında en çok memnun kaldığımız Ubud’da kaldığımız villanın da sahibi olan Dedik oldu. Hem çok iyi İngilizce konuşuyor hem de çok kibar olduğundan kendisiyle iletişim kurmak isterseniz numarası: 00628174775173 . Bali’de WhatsApp kullanımı üst seviyede. Kısacası gitmeden whatsapp üzerinden iletişim kurup rota ve bütçe planlaması yapabilirsiniz.

Motor kiralama seçeneğiyse hem ucuz hem de size özgürlük veriyor. Günlük 50K idr yani 20 TL gibi bir fiyata sorgusuz sualsiz her yerden motor kiralayabilirsiniz. Trafiğin soldan akması ve kalabalık gibi sebeplerle acemilere uygun olmadığı söylense de trafikte gördüklerimizin yarısı acemi diyebileceğimiz turistlerdi. Bali halkı gayet saygılı olduğundan motorla problem yaşayacağınızı düşünmüyorum. Ayrıca motora benzin almak için telaşlanmanıza gerek yok. Bali’de benzin bakkallarda, evlerin önünde, lokantalarda falan plastik şişede satılıyor:)

Bali’de Yürüyerek Gezmek Mümkün mü?

Bazı kaynaklarda Bali’de yürümenin imkansız olduğuna dair yazılar okuyunca bu konuda iyice inat ettik ve Bali’de yürüyerek gezdik:)

Yollar dar ve araç trafiği yoğun olduğundan keyifli bir şehir yürüyüşü mümkün değil. Kaldırım olmadığından yol daraldığında problem yaşansa da çok hızlı bir trafik akışı olmadığından arabalar ve motorlar sizi, siz de motorları bekliyorsunuz:)

Biz Canggu’dan Seminyak’a kadar olan rotayı yürüyerek gezdik. Ubud’da merkeze yakın bir yerde konakladığınızdan yürüyerek gezmek hem çok kolay hem de keyifliydi. Ubud’da yollar daha geniş ve genelde kaldırımlar var. Ayrıca ara sokaklarda sadece motorların girebildiği dar beton yollar var ki mutlaka geçmelisiniz. Cennet gibi doğanın içerisinde labirent gibi yollardan yürüyerek kestirmeler keşfetmek çok keyifli:)

Nusa Lembongan ve Nusa Ceningan Adaları’nda Ulaşım

Eser ve ben hiç motor tecrübemiz olmadığından başta cesaret edemesek de Nusa Lembongan adasına geçince çaresizlikten motor kiraladık ve sonraki 4 gün boyunca motorun üstünden inmedik. Nusa Lembongan ve Nusa Ceningan adalarında yolların çok delik deşik olduğunu söylemem lazım. Ancak yoğun bir trafik yok ve bu iki küçük adada bir uçtan diğer uca gitmek yarım saatinizi aldığından çok keyifli bir tur yapabiliyorsunuz.

Nusa Adaları’nda motor kirası benzin dahil 70K idr. Nusa Lembongan ve Nusa Ceningan Adaları’nda araç kullanımı yasak bu yüzden geriye iki seçeneğiniz kalıyor. Ya motor kiralayacaksanız ya da buggy ismi verilen golf arabalarından kiralayabilirsiniz. Ancak kalabalık değilseniz günlük kirası 700k olan golfa arabaları size çok pahalıya gelecektir. Ayrıca her yere bu arabayla girmeniz pek mümkün değil:(

Adaya geldiğinizde bavulları taşımak için kullanılan shuttle tarzı kamyonetler ise sizi sadece otelinize bırakıp otelinizden alıyor.

Lombok Adası’nda bizi en çok şaşırtan şeyse en kırsal köylerde bile kusursuz asfalt yol olmasıydı. Trafik yoğunluğu olmadığından Lombok motor kullanmak için eşsiz diyebilirim. Plajları keşfederken geçtiğimiz köyler ve manzaralar da şahaneydi. Neyse Lombok adası yazısını ayrıca yayınlayacağım.

Konaklama

Bali planı yaparken beni en çok memnun eden şey konaklama kısmıydı. Booking ve Airbnb’de hem ekonomik hem de çok farklı pek çok seçenek sizi bekliyor. Örneğin 2 kişi geceliği 100 TL’ye kahvaltı dahil şahane seçenekler bulabilirsiniz. Ben fikir vermesi açısından kaldığımız yerlerin bazılarının fiyat ve fotoğraflarını sizinle paylaşacağım. Genel olarak kaldığımız yerlerin çok temiz, yatakların çok büyük ve yeni, bahçelerinin cennet gibi olduğunu belirtmem gerek.

Benim için odanın temiz ve ferah olması yeterlidir bu arada. Sadece uyuyacağım bir oda için fazla beklentim yok. Ama Bali villalarıyla ünlü bir lokasyon. Yani şahane konaklama seçenekleri de bulabilirsiniz. Biz konaklama yapacağımız bölgeleri gezi planımıza göre kurguladık. 20 günlük uzun sayılabilecek bir seyahat planladığımız için Airbnb tercih etmedik. Çünkü Airbnb’nin iptal seçenekleri maalesef çok sıkı. Booking’de aynı gün içerisinde bile iptal seçeneği sunan pek çok mekan bulabilirsiniz.

Bu arada Bali’de maalesef yer bulamadığım ama gözümün kaldığı bazı meşhur Airbnb evleri de mevcut. Mesela bambudan yapılmış Hideout Bali, instagram fenomenlerinin favorisi. 4 kişi gitseniz fiyatı da hiç öyle pahalı değil ama yer bulmak sanırım imkansız.

Booking‘den yer ayarlarken verdiğim linki kullanarak %10 iade alabilirsiniz.
https://www.booking.com/s/11_6/yesimh37

Canggu Swan House

İlk gece 3 gibi bir saatte Bali’ye vardığımızdan bir günümüzü yatarak geçireceğimizi düşünerek ekonomik bir seçim yaptık. Canggu’da plaja yürüme mesafesinde, kafe ve restoranlara kolay ulaşabileceğimiz Swan House güzel bahçesi ve temizliğiyle bizim için yeterliydi. Geceliği 2 kişi 100 TL’nin altında kaldığından fiyat-performans açısından önerebilirim. Ara sokakta olduğundan trafik sesinden uzakta huzurlu uyuyabilirsiniz.

Ubud Dedik House

Instagram’dan paylaştığımda herkesin hayran kaldığı Dedik House tamamen size özel bir villa. Ubud’da pek çok villa seçeneği var ve hemen hepsinde özel havuz seçeneği mevcut. Ancak seçim yaparken villanın kaç odalı olduğuna dikkat edin. Üç odalı bir villada bahsedilen özel havuz diğer ziyaretçilerle paylaşacağınız havuz olacaktır. Neyse tüm bu verilere dayanarak Booking üzerinden geceliği 350 TL olan Dedik House ayarlandı.

Gezimizin keyif çatmalık dört gününü bu şahane villada herkesten uzakta geçirdik. Villa çok özel bir yapıda olmasına rağmen aslında 5 dakikalık bir yürüyüşle ana yola ulaşıp restoran ve kafelere ulaşabiliyorduk. Bu bölge Ubud’da konaklamak için sonuna kadar önerebileceğim bir nokta. Ubud merkezi çok sıkışık ve gürültülü ama merkezden biraz uzaklaşınca tropik bir cennetin içinde vakit geçirebiliyorsunuz. Ayrıca bu kaldığımız villadan yürüyerek Ubud merkez, Campuhan Ridge Walk, Maymun Ormanı’na kolayca ulaştık.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Yeşim Halıcı Tan (@tarzmeselesi)’in paylaştığı bir gönderi ()

Özel havuzlu villamızda kahvaltımızda sabah istediğimiz saatte hazırlanıyordu. Ev sahibimiz Dedik, hem çok ilgili hem de şoförlük yapıyor. Yani her istediğiniz konuda bilgi alıp turunuzu bile ayarlayabilirsiniz. Neyse çok övdüm şimdi reklam aldım zannederler:) Kısacası şiddetle önerilir.

Munduk Puri Sunset Stay House

Munduk’ta trekking turu yapacağımız için merkeze yakın bir konaklama tercih ettik. Bu bölge aşırı turistik olmadığından merkezde yorucu bir kalabalık yok ancak bizim kaldığımız pansiyon merkezden uzaktaydı. Yine çok güleryüzlü ve ilgili ev sahiplerimiz vardı. Kahvaltı fiyata dahil bunun dışında mekanın mütevazi bir restoranı olduğundan başka yere gitmeden yiyip içebilirsiniz. Saatlerce trekkingden sonra bu önemli:) Yemekler orta halliydi ama fiyatlar uygun olduğundan ve muhteşem bir dağ manzarasına sahip olduğumuzdan biz memnun kaldık. Tatilde modumuz çok yüksektir bu arada, kolay kolay da düşmez:)

Sanur Pondok Narita

Son dakika Sanur’da konaklayıp Nusa Lembongan botlarına kolay ulaşalım diye plan değiştirince bulduğunuz pansiyon bile havuzlu falan çıktı. Özellikle bu bölgede kalmanızı önermem ama kalacaksanız Pondok Narita sessiz, bahçeli, ferah bir seçenek.

Nusa Lembongan ve Ceningan Adaları’na Nasıl Gidilir?

Speed Boat denilen hızlı botlarla yarım saat süren bir yolculukla Nusa Lembongan Adası’na ulaşabiliyorsunuz. Sanur Limanı’ndan kalkan botlar için shuttle hizmeti de mevcut. Sanur’da kaldığımız otelden bizi özel bir araba alıp bota teslim etti. Lembongan Adası’na ulaşınca kamyonet kasalarının dönüştürüldüğü servisler sizi kaldığınız yere bırakıyor. Bu yolculuk oldukça sarsıntılı geçiyor.

Bu arada Sanur Limanı aslında liman değil:) Tekneler sahile yanaşıyor, terlikler sepete atılıyor ve denize girip çıkarak tekneye biniliyor. Valizleri ise sırtlarında teknelere yüklüyorlar. Bilet alırken yine pazarlık geçerli. Glory firmasından aldığımız çift kişilik bilete 500k idr ödedik. Bu arada check-in sırasında tüm yolcuların üzerine gidecekleri yeri yazan etiketler yapıştırıyorlar:)

Nusa Lembongan Naturale Guest House

Nusa Lembongan’da Mushroom Bay yakınında olan Naturale Guest House’da kaldık. Yine temiz odalar ve ilgili ev sahiplerimiz vardı ancak adalarda fiyatlar Bali ortalamasının üstünde ve standart daha düşük. İki ada arasında kolay geçiş için Yellow Bridge civarında konaklamanız gerekiyor.

Lombok Sasak Village

Tatilimizin son 3 gününü Lombok Adası’nda geçirdik. Eğer Gili Adaları’na gitme planınız varsa 3 ay önce olan depremin etkileri henüz geçmiş değil. Bizim Gili T’deki rezervasyonumuz iptal edildiğinden Lombok’un güneyine geçip havalimanına yakın Kuta’da 3 gün geçirerek Jakarta üzerinden dönüş yaptık.  Giden turistler depremin etkisinin henüz geçmediğinden üzücü bir ortam olduğundan bahsettiler maalesef:( Bizim kaldığımız bölge depremden hiç etkilenmemişti ama turistler korkup kaçtığından çok boştu.

Burada kaldığımız geleneksel Sasak Köy evinden Lombok gezi yazımdan bahsedeceğim. Bali Adası gezilecek yerler ve mekan rehberi umarım yakında blogda yerini alacak. Sizi bıktırana kadar Bali yazmaya devam:)

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz